DJ E-Clyps pennor en op-ed om rasism i dansscenen: Jag blev tillsagd att “hålla min mun sluten och göra musik

July 16, 2020 by No Comments

Ingen spelade spelningar den senaste sommaren, men DJ E-Clyps höll ändå ett fullsatt schema.

Den Indiana-födda och baserade husmusikproducenten var på marken nästan dagligen när han fotograferade Black Lives Matter-protester som uppstod rikstäckande efter mordet på George Floyd i maj. Hans bilder dök upp i publikationer inklusive Time och New York Magazine, medan en utställning av hans arbete ägde rum i hans hemstad Fort Wayne.

Mitt i allt detta fann konstnären – som föredrar att inte avslöja sitt riktiga namn – tid att producera sitt tredje album, Vintage Future II. Ut fredagen (30 oktober) via Blacklight Music korsar LP: n vibbar och epoker av house-musik, med ljud både fräscha och klassiska möteselement av hiphop.

Både musik och fotografi är naturliga förlängningar av E-Clyps långvariga position som förespråkare för raslikhet inom och utanför dansmusikgemenskapen. Efter att ha producerat musik under större delen av tio år – och med utgåvor på vördade etiketter inklusive Ultra, Nervous, Defected och mer – har E-Clyps fortfarande kämpat för att uppnå många av de professionella milstolparna som tycks komma lätt till vita producenter.

Han tror att systemisk rasism inom den överväldigande vita dansmusikindustrin, och hans egen outspokenness om denna fråga, har hindrat honom från att stiga igenom led, eller till och med från att ens få representation. De frågor han har upplevt under sin karriär, konstaterar han, skiljer sig inte från de som svarta producenter länge har upplevt, trots att själva dansgenren skapades av svarta artister.

“De som jag en gång avgudade var inte i stånd att hjälpa andra”, skriver han i det nedanstående för Billboard, “eftersom de själva var fullt engagerade i ett lopp av självbevarande. Det fanns bara så mycket utrymme för svarta artister i vår värld.”

Här delar E-Clyps sina tankar om dansscenens arv från rasism sina egna erfarenheter av denna fråga.